BERLİN GEZİLECEK YERLER LİSTESİ



Siz de Berlin'e bir yolculuk planlıyorsanız şu yazımı bir okuyun derim. Bir çok başarılı bloggerden ve wikipedia'dan derlediğim yazımda Berlin'i Berlin yapan değerleri, gitiğimde görmek, istediğim yerlerin listesini hazırladım. Umarım sizin ziyaretleriniz için de yardımcı bir yazı olur. 😊


Biz Berlin'e vardığımız gün, 24 Aralık günü Chrismas arifesi varmış. O gün neredeyse tüm Avrupa'da müzeler kapalıymış. Berlin'deki bu muhtetşem müzelerin içine girmeyeceğim için çok üzgünüm. 😩 Tatile denk geldiğimiz için Berlin'e doğu tarafından gezmeye başlamaya karar verdik işte gezi sıramız;


  • Alexanderplatz
  • Fernsehturm (televizyon kulesi)
  • weltzeituhr (dünya saatleri)
  • marienkirche (azize meryem kilisesi)
  • neptunbrunnen (neptün çeşmesi)
  • marx-engels forum
  • rotes rathaus (kırmızı belediye binası)
  • nikolaikirche 
  • berliner mauer (berlin duvarı- doğu yakası galerisi)
  • museumsinsel (müzeler adası)
  • altes museum (eski müze)
  • neus museum (yeni müze)
  • alte nationalgalerie (eski ulusal galeri)
  • bode museum
  • pergamonmuseum(bergama müzesi)
  • berliner dom (berlin katedrali)
  • deutsches historisches museum (alman tarih müzesi)
  • gendarmenmarkt
  • der französische dom
  • dem deutsche dom
  • das konzerthaus
  • checkpoint charlie 
  • potsdamer platz
  • stiftung denkmal für die ermordeten juden europas (katledilen avrupalı yahudiler anıtı)
  • brandenburg tor (brandenburg kapısı)
  • reichstag parlamentsgebäude

hazırsanız başlıyoruz 😄

1-) ALEXANDERPLATZ (Alexander Meydanı)

fernsehturm ile ilgili görsel sonucu
Meydanın yapımına başlandığında hayvan pazarı olarak planlanmış daha sonra ise plan değişikliğine gidilerek günümüzdeki halini almıştır. 1989 yılında Doğu Almanya'nın en büyük rejim protestoları bu meydanda gerçekleşmiştir.
Günümüzde metrobüs ve tramvay hatlarının ana durağı, havaalanından kalkan otobüslerin varış noktası konumunda çok merkezi bir yerdir.

1-a.) FERNSEHTURM (Televizyon Kulesi)


İlgili resim
Alexanderplatzda yer alan, 1969 yılında yapımı tamamlanan Fernsehturm 368 metre yükseklikte Berlin şehrinin en yüksek yapısıdır. Avrupa'daki en yüksek 4. desteksiz yapı olma unvanını da elinde bulundurmaktadır. Yuvarlak kısmı ziyaretçi alanı, onun bir üstünde bulunan ise dönen restorandır. Ziyaretçi alanı yerden 204 metre yüksekliktedir ve görüş mesafesi 42 kilometredir. Gövde içindeki iki adet asansör ile 40 saniyede ziyaretçi alanına ulaşılabilmektedir.
Fernsehturm'e çıkmak için internet sitesinden biletinizi alabilirsiniz. Bilet için tıklayınız.
üç tür bilet bulunmaktadır;


  • early bird 10:00 ➡13,00€ 
  • fast wiev 10:00-14:00 ➡ 19,50€
  • late night 21:00-22:30 ➡ 13,00€
1-b.) WELTZEİTUHR (Dünya Saatleri)

Alexanderplatz'da yer alan dünyanın çeşitli yerlerine ait saatleri gösteren bir yapıdır.

1-c.) MARİENKİRCHE (Azize Meryem Kilisesi)

Alexanderplatz'da göreceğiniz bir diğer yapı ise Marienkirche yani Azize Meryem Kilisesidir. 13. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Berlin'in en eski iki kilisesinden biridir. Diğeri ise Nikolaikirche'dir. 
Kilisenin yapımında tuğla kullanılması ona kırmızı rengini vermiştir ve belediye binasının yapımında da bu yapı örnek alınmıştır. Kilisenin dışında MArtin Luther'in bir heykeli de bulunmaktadır. Martin Luther ile ilgili bilgi için tıklayınız.

1-d.) NEPTUNBRUNNEN ( Neptune Fauntain- Neptün Çeşmesi)

Çeşme 1891 yılında Reinhold Begas tarafından 18 metre çapında ve 10 metre yükseklikte inşa edilmiştir. Roma çeşmelerine benzemesiyle dikkat çekmektedir. Bu çeşme Roma Tanrısı Neptün'e adanmıştır. Heykelin ortasında Neptün etrafında da Prusya'ya ait 4 nehrin  kadın olarak tasvirlenmiş hali vardır. Bu nehirlerin adları ise Elbe, Ren, vistula ve Oder'dir.

1-e.) MARX ENGELS DORUM (Marx- Engels Meydanı)

Spree ırmağının kenarında bulunan bu parkta Karl Marx ve Friedrich Engels'in heykelleri bulunuyor. Komünizmin ilk bildirgesi olan "Komünist Manifestosu"nu yayınlamışlardır.
Manifestoda sınıfsız toplumdan bahsedilmektedir.
Friedrich Engels ayakta, Karl Marx ise oturmaktadır. Heykelin sağı ve solunda dünyadaki devrimlerden fotoğraflar vardır ve bu fotoğraflardan biri de 1960 yılı Türkiye'sine aittir.

1-f.) ROTES RATHAUS (Red Town Hall- Kırmızı Belediye Binası)

1861 ve 1869 yılları arasında yapımı tamamlanmıştır binanın adı yapısında kullanılan tuğlalardan gelmektedir. Tuğlalar binaya kırmızı rengini vermiş ve binanın ünlenmesinde etkisi olmuştur. İkinci dünya savaşında büyük hasar almış fakat sonrasında aslına uygun olarak tekrar yapılmıştır.
Neo-rönesans tarzı bir yapıdadır ve üç adet avlusu bulunur. Bunun yanı sıra kule 74 metre yüksekliğe sahiptir.

1-g.) NİKOLAİKİRCHE (Nikolai Kilisesi)

kilise 1220 ve 1230 yılları arasında inşa edilmiş olup Berlin'in en eski kilisesidir. Savaş dönemlerinde büyük hasarlar almış 1984 yılında yeniden inşa çalışmalarına başlanmıştır. Kilise günümüzde müze ve zaman zaman da konser salonu olarak hizmet vermektedir. İçerisinde 41 adet çan bulunmaktadır, kilise akustiğiyle ünlenmiştir. Gotik tarzda dekore edilmiştir.

Alexanderplatz'a Ulaşım: 

2-) BERLİNER MAUER- SCHANDMAUER (East Side Gallery - Doğu Yakası Galerisi- Berlin Duavarı- Utanç Duavarı)

Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman Meclisi'nin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında Berlin'de yapımına başlanmıştır. 46 km uzunluğundaki duvar daha sonra Batı'da "Utanç Duvarı" olarak adlandırılmıştır. 9 Kasım 1989'da ise büyük çoğunluktaki tesisleriyle birlikte yıkılmıştır. Ayakta kalan bir kaç parçası da East Side Gallery'yi oluşturmaktadır.
Günümüzde Berlin duvarını oluşturan hat üzerinde "Berliner Mauer" yazılı bronz plaklar bulunmaktadır. 
Doğu Yakası Galerisi'nde bulunan grafitiler ve resimler Uluslararası bir özgürlük anıtı olarak kabul edilir. Berlin Duvarı'nın 1.3 km'lik alanını kapsar. Galeri iki Alman sanat derneği olan VBK ve BBK'nın birleşmesinin ardından 1990 yılında oluşturuldu. 105 tane farklı resim barındıran galeri dünyanın en büyük ve en uzun süre ziyarete açık kalan hava galerisi olma unvanına sahiptir. 2009 yılında resimler zarar gördüğü gerekçesiyle restore edildi fakat 8 sanatçı bu yenilemeyi kabul etmemiştir. 
En ünlü resimlerden biri olan öpüşen adamlar orijinal adıyla "My God, Help Me To Survive This Deadly Love" yani "Tanrım Bu Ölümcül Aşka Dayanmam İçin Yardım Et" adlı resim sosyalist kardeşliğin simgesi anlamını taşımaktadır. Sosyalist selamı aslında üç kere yanaktan öpüşmektir fakat çok yakın olduklarını göstermek isteyen liderler dudaktan da öpüşmektedirler. Bu adamlar Doğu Almanya Lideri Erich Honecker ve Sovyetler Birliği Başkanı Leonid Brejnev'dir. Bu eseri Rus ressam Dmitri Vrubel yapmıştır.


Doğu Yakası Galerisi'ne Ulaşım:

 🚌🚶Alexanderplatz'dan yola çıkanlar için; S+U Alexanderplatz Bhf (Berlin) durağından S5- S7- S75 seferlerinden birine binip 6 dakikalık bir yolculuk yapıp S+U WarschauerStr. (Berlin) durağında inip Mühlenstraße istikametinde yaklaşık 3 dakika yürüyerek Doğu Yakası Galerisi'ne ulaşabilirsiniz.

3-) MUSEUMSİNSEL (Museum İsland- Müzeler Adası)

Spree Nehri üzerinde bulunan 1 kilometrekarelik alanda bulunan müzeler kompleksidir. 1945'ten bu yana Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmış kültürel mirasların 1990 yılında bir araya toplanmasının ardından Museumsinsel oluşturulmuştur. 1999'dan bu yana da UNESCO'nun Dünya Mirasları Lisetesi'nde yerini korumaya devam eden adaya yılda ortalama 3 milyon ziyaretçi gelmektedir.
Müzeler Adası'nda 5 adet müze ve Berliner Dom (Berlin Katedrali) bulunmaktadır.

3-a.) ALTES MUSEUM (Eski Müze)

1830'da inşa edilmiştir. Ağırlıklı olarak arkeolojik kazılarda bulunan eserler sergilenmektedir.

3-b.) NEUES MUSEUM (Yeni Müze)

müze 1859'da tamamlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı'nda büyük hasar alan yapı 2009'da yeniden ziyarete açılır hale getirilmiştir.
Antik Mısır Medeniyeti ağırlıklı olmak üzere antik dönemin eserleri sergilenmektedir.

3-c.) ALTE NATİONALGALERİE (Eski Ulusal Galeri)

1876'da açılmıştır. Joachim H.W. Wagener tarafından bağışlanan 19. yüzyıl sanat eserleri sergilenmektedir. Sanat tarihine ait önemli tablolarla geçmişi günümüze taşıyan ulusal bir galeridir. Müzede Türk ressam olan Osman Hamdi Bey'e ait "Halı Tüccarı" ve " Ab-ı Hayat Çeşmesi" adlı iki adet tablosu da sergilenmektedir.

3-d.) BODE MUSEUM

1904 yılında kurulan Bizans dönemi eserlerinin ağırlıkta olduğu müzedir. Anadolu'da arkeolojik kazılarda bulunan pek çok eseri (para, madalya) sergilenmektedir.

3-e.) PERGAMONMUSEUM (Bergama Müzesi)

1910- 1930 yılları arasında yapımı tamamlanmıştır. Klasik Antik Çağ Koleksiyonu, Antik Yakın Doğu Müzesi ve İslam Sanatı Müzesi olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Zeus Sunağı, Milet'in Kapısı, Mshatta Alınlığı, Bergama Athena Tapınağı Girişi, Athena Heykeli, Halep Odası gibi önemli yapıların sergilendiği ve en çok ziyaret edilen sanat müzesidir.

3-f.) BERLİNER DOM (Berlin Cathedral- Berlin Katedrali)

Katedral 1700'lerin ortalarında Barok tarzda tasarlanmıştır. 1822'de Neo-klasik tarzda yeniden tasarlanmıştır. 1894 yılında da Neo-barok tarzda tekrar bir değişiklik yapılmıştır. Son olarak da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1975- 1981 yıllarında yeniden tasarlanmış ve restore edilmiştir. 
Berlin'in en önemli Protestan kilisesidir. Katedralde Hohenzollern ailesine ve Prusya krallığına ait lahitler bulunmaktadır. 
Katedralde 270 basamak çıkarak 114 metre yükseklikteki kubbeye ulaşabilirsiniz.

Müzeler Adasına Ulaşım:

🚶Alexanderplatz'dan Dircksenstr., Karl-Liebknecht str., Am Lustgarten sokaklarında 1.1 km yaklaşık 14 dakika yürüyerek Berlin Katedrali'ne oradan da Müzeler adasına ulaşmış olursunuz.
🚌🚶S+U Alexanderplatz Bhf/Gontardstr. (Berlin) durağından M4 tramvayına binerek 2 dakika yolculuk yapıp Spandauer Str./ Marienkirche (Berlin) durağında inip Spandauer Str., Karl-Liebknecht-Str., Schloßpl., Am lustgarten sokaklarında yaklaşık 400 metre yürüyerek Berlin Katedraline Ulaşabilirsiniz.
4-) DEUTSCHES HİSTORİSCHES MUSEUM (German Historical Museum- Alman Tarih Müzesi)

Alman tarihinin detaylarının anlatıldığı, 7000'den fazla eşsiz parçanın sergilendiği tarihi müzedir. Camdan bir döner merdiven ve cam çatıya sahip mimarisiyle dikkat çekeni şehrin göbeğinde yer alan bir müzedir. 2006'dan beri kalıcı sergi sayesinde ziyaretçi sayısı artmıştır.

Alman Tarihi Müzesi'ne Ulaşım:

🚶Berlin Katedralinden 350 metre, yaklaşık 4 dakika Am Lustgarten, Bodesstraße, Hinter dem Gießhaus sokaklarında  yürüyerek Alman Tarih Müzesine ulaşabilirsiniz.Ulaşım bilgilerine buradan da bakabilirsiniz.

5-) GENDARMENMARKT

Gendarmenmarkt adı 1773 yılına kadar meydanda görevli olan Gens d'Armes birliğindeki atlı süvarilerden gelmektedir. Bu meydanda üç üç adet yapı bulunmaktadır.

5-a.) DER FRANZÖSİSCHE DOM (Fransız Katedrali)

Bu katedral 1701-1705 yılları arasında inşa edildi daha sonrasında restore gördü. Katedrall içinde seyir terası, restoran ve bir müze barındırmaktadır.

5-b.) DEM DEUTSCHE DOM (Alman Katedrali)

1701-1708 yıllarında inşa edilmiş, İkinci Dünya Savaşısırasında çıkan yangınla tamamen yıkılmış, 1993 yılında yeniden yapılmış, 1996 yılında Müze olarak yeniden açılmıştır.

5-c.) DAS KONZERTHAUS (Konser Salonu)

1821 yılında yapılmış fakat yangında çok hasar almış, Ulusal Tiyatro'nun kalıntıları üzerine yeniden yapılmış bu sefer de İkinci Dünya Savaşı Sonrası'nda zarar görmüş 1984 yılında tekrar yapılmış ve günümüzde Konzerthausorchester Berlin adıyla konser faaliyetlerini gerçekleştiren öenmli bir yere sahiptir.
Eğer siz de bizim gibi Noel haftasında giderseniz bu meydanda kurulan Gendarmenmarkt Christmas Market'lere rastlayabilirsiniz.

Ulaşım:

🚶German Historical Museum'dan çıkıp Hister dem Gießhaus, Unter den Linden, Behrenstraße ve Markgrafenstraße sokaklarından 800 metre (10 dakika) yürüyerek Gendarmenmarkt'e ulaşabilirsiniz.Ulaşım bilgilerine buradan da bakabilirsiniz.

6-) CHECKPOİNT CHARLİE (Charlie Kontrol Noktası)

1961-1990 yılları arasında Doğu ve Batı Berlin arasındaki üçüncü ittifak geçiş noktasıydı. Bu nokta sadece yüksek rütbedeki kişiler, üst düzey yöneticiler ve aileleri tarafından kullanılabiliyordu.
1961 senesinde Sovyetler Birliği ve ABD askerleri birbirlerine bir kurşun dahi atmadan 16 saat boyunca karşılıklı beklemişlerdir. Atılacak tek bir kurşunun Üçüncü Dünya Savaşı'na davetiye çıkaracağına inanılıyordu. Krizin sebebi ise Sovyetler Birliği'nin Küba'ya nükleer silah yerleştirmesi gösterilebilir.

Ulaşım:
🚶🚌Gendarmenmarkt'dan Taubenstraße, Friedrichstraße sokağında 750 metre kadar yolu ortalama 10 dakikada kat ederek Checkpoint Charlottenstraße ve Jägerstraße sokaklarından yürüyüp U Französische str.(Berlin) durağına ulaşabilirisniz. Buradan U6 metrosuna binip 2 dakika yolculuk yapıp U Kochstr./Checkpoint Charlie(Berlin) durağında indiğinizde Checkpoint Charlie'desiniz.

7-) POTSDAMER PLATZ

Potsdamer Platz Berlin'in yüksek binalarını içinde bulunduran bir meydan. Sony Center da bu meydanda bulunmaktadır.

Ulaşım:
🚶Checkpoint Charlie'den Mauerstraße, Leipziger str. sokaklarında 1.1 km (14 dakika) yürüyerek Potsdamer Platz'a ulaşabilirisniz.
🚶🚌Checkpoint Charlie'den Friedrichstraße, Leipziger str. sokaklarında 220 m yürüyüp U Stadtmitte/Leipziger Str. (Berlin) durağından M48 otobüsüne binip 4 dakika yolculuğun ardından S+U Potsdamer Platz(Bin) [Bus Leipziger Str.] inip Leipziger Plt., Potsdamer Platz'a ulaşabilirsiniz.

8-) STİFTUNG DENKMAL FÜR DİE ERMORDETEN JUDEN EUROPAS (Memorial To The Murdered Jews Of Europe- Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı)

Bir diğer adı ise HOLOCAUST- MAHNMAL (Holocaust Anıtı)
Mimar Peter Eisenman ve Büro Happold mühendislik firması tarafından 2003 yılında başlanıp 2004 yılında tamamlanmış ve 2005 yılında da ziyarete açılmıştır.
19.000 metrekarelik bir alana yapılmış 2.711 adet beton bloktan ve yer altına kurulmuş 800 m2'lik bir müzeden oluşmaktadır.
Her biri 2.38 metre uzunluğunda, 0.95 metre genişliğinde ve 0.2 ile 4.8 metre arası değişen yüksekliğe sahip bu stel kütlelerin üzerinde Yahudi medeni kanunu, tören kuralları ve efsanelerini kapsayan dini metinlerden oluşan Talmud'un birer sayfası yer almaktadır.
Blokların içinde ilerledikçe hem blok yükseklikleri artıyor hem de zeminde dalgalanmalar oluyor.
Bu anıt sözde düzenli olan bir sisremin insanlıkla bağının kopmasını simgelemektedir.

Ulaşım:
🚶Potsdamer Platz'dan çıkıp Ebertstraße, Hannah Arendt Straße sokaklarında 550 metre (7 dakika) yürüyerek Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtına ulaşabilirsiniz.
9-) BRANDENBURG TOR (Brandenburg Gate- Brandenburg Kapısı)

12 sütuna, 6 giriş ve çıkış kapısına sahiptir. Toplam 5 yol oluşturur. Vakti zamanında vatandaşlar dış taraftaki iki kapıyı, kraliyet ise ortadaki kapıyı kullanırmış. Bu kapılar şuanda araba geçişine kapalı dolayısıyla turislerin bol bol fotoğraf çektiği uğrak bir alan olmuş durumda.
Kapının üzerinde QUADRİGA vardır. Quadriga; oyunlarda yarıştırılan, yan yana koşulmuş dört at ve atların çektiği tanrı ya da kahraman arabası olarak bilinen Chariot'u simgeleyen bir heykel bütünüdür.
1793 yılında Johan Gottfried Schaadow tarafından BARIŞın sembolü olarak tasarlanmıştır. 1890 yılında Napolyon tarafından Fransa'ya götürülmüş, 1814'te tekrar Almanya'ya geri getirilmiştir. Zeytin dalından olan barışı simgeleyen çelengi demir haç ile değiştirilmiştir.
Soğuk Savaş dönemlerinde Brandenburg Doğu Berlin'de bulunmaktaydı. Soğuk SAvaş döeneminden sonra Brandenburg Kapısı birleşmiş özgür Berlin'in sembolü haline gelmiştir.
Klasik mimari ve Neoklasik bir mimariye sahiptir.

Ulaşım:
🚶Katledilen avrupalı yahudiler anıtından yola çıkıp Hannah-Arendt straße, Ebertstraße sokaklarında 600 metre (8 dakika) yürüyerek Brandenburg kapısına ulaşabilirsiniz.Ulaşım bilgilerine buradan da bakabilirsiniz.

10- REİCHSTAG PARLAMENTSGEBÄUDE (Reichstag Parliament Building- Parlamneto Binası)

İlgili resim
1884 yılında Paul Wellot mimarlığıyla başlayan inşaat 1894 yılında tamamlandı. Adolf Hitlere kadar hizmet veren bina, Hİtlerden sonra da 1999 yılında kullanıma tekrar açılmıştır ve Almanya Federal Meclis Binası olarak kullanılmaktadır.
Binanın daha da ünlenmesini sağlayan yapı olan cam kubbe ise Norman Foster tarafından yapılan restorasyon sırasında binaya eklenmiştir. 360 derecelik bir Berlin manzarası sunmasının yanında muhteşem bir hesaplamayla yerleştirilen aynalar sayesinde parlamento toplantı odası gün ışığından direkt faydalanabiliyor.
almanya parlamento binası ile ilgili görsel sonucualmanya parlamento binası ile ilgili görsel sonucu
Kubbe gündüz ve gece ziyaretçilere açıktır ve tamamen ücretsizdir fakat çıkabilmek için önlenmesinde internetten randevu almanız gerekmektedir. Randevu almak için buraya tıklayınız.

Ulaşım:
🚶Brandenburg Kapısı'ndan çıkıp Eberstraße, Scheidemannstraße sokaklarından 500 metre (6 dakika) yürüyerek Reichstag Parlamento Bianasına ulaşabilirsiniz.Ulaşım bilgilerine buradan da bakabilirsiniz.

YARARLANDIĞIM KAYNAKLAR;

  • https://umitingezileri.wordpress.com/2012/05/18/berlin-gezi-notlari/#comment-6 
  • http://www.gezilerimiz.com/anasayfa/Berlin.html
  • http://www.gezialemi.com/GeziAyrinti.asp?ID=659&SAYFA=2
  • https://doktorungezirehberi.wordpress.com/2015/04/18/berlin-gezisi-1/
  • http://www.tatilana.com/2016/06/almanya-berlin-muzeler-adasi-hakkinda.html
  • http://www.museumsportal-berlin.de/tr/
  • http://www.visitberlin.de/tr
  • http://www.berlin.de/en/attractions-and-sights/3560965-3104052-reichstag.en.html

4 yorum:

  1. Berlin seyahati öncesi tam anlamıyla bir rehber gibi olan bu yazı ile karşılaşmak çok hoş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemin hanım bu güzel yorumunuzla karşılaşmak da benim için çok hoş. Teşekkür ediyor iyi tatiller diliyorum 😊😊

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Dünyanin gezmeli, görm?li, gezilecek yerler bar?d?, ?n son turizm xeberleri v? turizm bloqu, s?yyah fikirl?rini bizim s?yah?t blogunda m?lumatlari tapa bil?rsiniz. Gezmeli Yerler

    YanıtlaSil